Така започнахме……

Submitted by admin on Fri, 06/03/2022 - 06:52

Екипът на 171 ОУ „Стоил Попов“ се спря на предложения от господин Андрей Дреников химн за нашето училище. Защото:

            В създаденото от него произведение прекрасно са изразени ключови ценности и концепции, важни за нашата общност. Развитието на текста разказва за един прекрасен свят. Първите два куплета ни въвеждат в историята на училището, като ни запознават с един изключителен родолюбец и голям човек, в чието лице ние веднага разпознахме нашия патрон – Стоил Попов. Следва реализацията на неговата мечта и развитието на темата вече в днешни дни. Призивът към слушателя да дойде с нас в класните стаи, сякаш ускорява темпото, внася идеята за спонтанно, детско нетърпение да се похвалиш с нещо хубаво; внушава идеята, че там те чака нещо необикновено и интересно. Следва кулминацията, открива се един пъстроцветен свят, изпълнен с мечтите на стотици деца, пребивавали и пребиваващи в тези класни стаи - едните постигнали своята реализация, а другите все още откриващи своите възможности и желания.

            Музиката към текста е също един прекрасен дар. Първите два куплета са лирични и въвеждат темата, следва преходът, където темпото се ускорява и ни подготвя за кулминацията в припева, любимата част на децата. Пълната симбиоза между текст и музика правят химна завладяващ.

 

Репетирахме много, участвахме в звукозапис и видеозапис и се получи:

 „ЗАВЕТЪТ НА УЧИТЕЛЯ“

            Първи юни 2022 год. ще остане незабравим ден в историята на училището ни – на сцената на Парк-театър „Борисова градина“ официално бяха представени химнът ни „Заветът на учителя“, по музика и текст на композитора Андрей Дреников, и видеофилмът за живота в нашето училище.

Нашите гласовити и артистични деца, заедно с оркестъра на НМУ „Любомир Пипков“ Младежка филхармония „София“, под диригентската палка на  Славил Димитров, откриха концерта на шестте училища, спечелили възможността, дадена с инициативата на „Музикаутор“ – „Светилник“, да имат собствен училищен химн. Славейчета ни, с емоционалното си изпълнение, завладяха публиката, която бурно ги аплодира.

Изпълнителите Прея, Дара Екимова, Искрата, водещият Николаос Цитиридис, перфектната организация на „Музикаутор“ и партньорите им – НМУ „Любомир Пипков“, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, БТА, БТВ, Сдружение „Сцена Музика“ се грижеха за настроението и вдъхновението на възторжената публика от деца и много гости на събитието.

Нека да ни е честит този безценен и светъл дар - да стопля сърцата, да пробужда умовете, да възторгва душите и води делата на ученици и учители десетилетия напред!